Megéri a napkollektor?

 

A napsugárzás ingyen van. Ezért megéri olyan eszközöket felszereltetni, amik ezt az energiát az épületben felhasználhatóvá teszik. A napkollektor hőenergiát állít elő. Egy tipikus háztartásban felhasznált hőenergia legnagyobb része a fűtés, kisebb része a melegvíz (szaknyelven HMV, azaz használati melegvíz). Esetenként medencét is kell fűteni.

A kérdés az, hogy a felhasznált hőenergia arányban áll-e azzal a beruházással, amit a "megszerzésére" szánunk. Ha az hőigények alacsonyak (pl. egy kéttagú család kevés melegvizet használ) , akkor meggondolandó a  több százezer forintos beruházás. Pont fordított a helyzet egy panzió, nagykonyha, étterem, mosoda esetén.

Napkollektor megtérülési idő

 A legtöbb fejtörést a napkollektorok megtérülése okozza. Személyes véleményem a megtérülésről itt olvashatja: a napkollektorok megtérülése

Sok érdeklődő, akiknek alapvetően tetszik a napenergia hasznosítás mint technika, és mint "filozófia" is, így gondolkoznak: "Nekem egy hónapban a szükséges melegvíz 7.000 zsetonba kerül. Ha a rendszer kiépítése 900.000 zseton, akkor a megtérülés 128 hónap, azaz 10,6 év. Megéri tehát mindez?" Ez a gondolatmenet logikus ugyan, de rossz eredményt ad. Nézzük mit mond erre a tudomány (ami arra van, hogy válaszoljon mindennapos kérdéseinkre). A közgazdász tehát azt mondja:
A megtérülés kiszámításához az alábbi adatokra van szükség:

  • Milyen energiahordozót kívánunk kiváltani? Mennyibe kerül most ez az energiahordozó? Hogyan fog változni az ára a következő 15-25 évben?
  • Mire szeretnénk használni a napkollektorokat? Kihasznált-e az a rendszer, amit építeni kívánunk (rendszer-kihasználási fok)?
  • Mennyi hőenergiát (melegvizet) használunk? 
  • Mennyibe kerül a kiépíteni kívánt rendszer? Arányban van ez az elérhető megtakarítással?
  • Mekkora a várható élettartama a tervezett rendszernek? Ha a legolcsóbb termékeket a legolcsóbb kivitelezővel kívánom beépíttetni, garantálható-e a hosszú élettartam?

Fentiek közül magyarázatot igényel a rendszer-kihasználtsági fok fogalma.

Napkollektor rendszer kihasználtsága

Képzeljünk el két napkollektoros rendszert, ugyanolyan napkollektorokkal, ugyanolyan irányba fordítva, az egyiken egy kisebb tárolótartállyal, a másikon pedig egy egészen nagy (végtelen űrtartalmú) tárolótartállyal. Annak a rendszernek lesz jobb a kihasználtsági foka, amelyik minden időpillanatban (az év minden napján) képes a napenergiát a tárolóba juttatni. Ez két módon lehetséges: vagy igen kis napkollektor felületünk van normál méretű tárolótartállyal  (ekkor a fedezeti fok lesz alacsony) vagy normél méretű napkollektor felület van igen nagy tárolótartállyal. Ez utóbbi esetben ugyanis a nyári sok napsütés is hasznosítható, azaz teljesül az az elv, hogy az év legnagyobb részében a beérkező napsugárzást hasznosítjuk.

Ha a napkollektorokat fűtésre szeretnénk használni, akkor a téli jelentősen kevesebb napsütés miatt jelentősen nagyobb napkollektor felületet kell beépíteni. Ez a kihasználtsági fok rovására megy, hiszen a nyári sok napsütés kihasználatlan marad, a megvásárolt napkollektorok nyáron feleslegesek, azaz kihasználatlanok. (Kivéve akkor,  ha egy medence igényel fűtést). A fűtésre tervezett rendszerek kihasználtsági foka alacsony, ezért megtérülési idejük is hosszabb.

Visszatérve a fenti felsoroláshoz:

  • Minél drágább energiahordozót vált ki a napkollektor, annál rövidebb a megtérülése. Minél gyorsabban változik ez az energiahordozó ára, a napkollektor annál gyorsabban térül meg.
  • Az a rendszer térül meg a leggyorsabban, ami a legjobban kihasznált (rendszerkihasználtsági fok).
  • Az olcsóbb rendszer gyorsabban térül meg mint a drágább... ha élettartama eléri egyáltalán a megtérülési idejét
  • A drága rendszer azért térül meg lassan, mert sokba kerül...

Mi lehet a megoldás? Jó minőségű rendszert kell vásárolni, szakszerűen felszerelni, relatíve olcsón. Figyelem, legtöbbször a legolcsóbb a legdrágább! De az sem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, és a leghosszabb élettartamú!

Mi a legjobb ár-érték arányú rendszereket kínáljuk! Kattintson ide az ingyenes árajánlatért: ajánlatkérő űrlap

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |