Napkollektoros fűtésrásegítés

 

Mit lehet várni a napenergiától fűtési időszakban?

A napkollektoros fűtés az, amit a legtöbben szeretnének, pedig nem szabad túl sokat várni a napkollektoros fűtéstől! Miért? A válasz a Napnál is világosabb: télen nincs Nap. Ha nincs Nap, napsütés sincs, ha nincs napsütés akkor nincs napenergia-hasznosítás. Ha lenne Nap, nem lenne tél, hanem nyár lenne vagy legalább ősz.

Kicsit tudományosabban: Magyarország területére kb. 1370 kWh napenergia érkezik egy évben. Mikor szeretnénk leginkább fűteni? Januárban és decemberben, amikor a leghidegebb van, egyúttal ekkor fizetjük a legtöbb pénzt energiára. A januárban és decemberben együttesen érkező napenergia mennyiség a teljes éves mennyiség kb. 6%-a (80 kWh körül). vakuumcsoves napkollektor

Lehet számolni októberi vagy márciusi napenergia mennyiségekkel is, ilyenkor jóval többet süt a Nap, és még fűteni is kell. Ne vesszünk el a statisztikákban. Mondhatjuk ugyanis, hogy a fűtési időszak egyharmad részében kiválóan tudunk napkollektorokkal fűteni (a hat fűtési hónapból az említett két hónap), de ez félrevezető. Az, hogy a fűtési időszak egyharmada használható, az nem jelenti azt, hogy a fűtési költségek egyharmada megtakarítható. a napkollektor használható ezekben a hónapokban fűtésre is, azonban az épület fűtési igénye sokkal kisebb mint a decemberi-januári időszakban, tehát a megtakarítható fűtési költség is sokkal kisebb. Hiszen márciusban már süt a Nap, a középhőmérsékletek magasabbak.

Egy átlagos októberi naponta b. 3 kWh energia érkezik 1 m2 felületre. Ennél is kevesebb érkezik decemberbe-januárban, amely hónapok a leghidegebbek, tehát ekkor a legdrágább a fűtés is. Mire elég ez a 3 kWh?

Napkollektor hatásoka

A különböző veszteségek miatt ez az elvileg hasznosítható 3 kWh-ból a napkollektoros rendszerünk kb. 2,2 kWh energiát továbbít a házba. Ha a külső hőmérséklet alacsony, akkor a vákuumcsöves kollektornak megmutatkoznak az előnyei (lásd a hatásfokokról szóló részt), azaz fűtésrásegítésre csak vákuumcsöves napkollektort szabad felszerelni. A 2,2 kWh sok vagy kevés, mire elég ez az energia? Egy négytagú család napi melegvizét kb. 11 kWh energiával lehet felmelegíteni (200 liter felmelegítéséhez szükséges energia). Tehát az átlagos októberi napon összesen 5 m2  hasznos felület szükséges a melegvíz előállításához (ez 2 db vákuumcsöves napkollektort jelent a 30 csöves, heatpipe rendszerű típusból, és 2 db + 1 db vákuumcsöves kollektort az U-csöves, CPC csöves típusból, a 12 és 8 csöves változatokat . És ekkor a fűtés szóba sem kerül... a fűtéshez még sokkal több vákuumcsöves kollektorra van szükség!Pontosan mennyire? Ez attól függ, hogy mekkora a ház fűtési energiaigénye (szigetelt vagy sem, milyen állapotban vannak az ablakok, stb), és, hogy a fűtési rendszer milyen hőmérsékleten működik. Minél alacsonyabb hőmérsékleten képes a fűtési rendszer működni, annál nagyobb eséllyel képes a napkollektor a fűtésbe besegíteni. Ideális tehát a 35-40C körüli vizet igénylő padlófűtés, falfűtés.

Ugyanez, egy másik példával, más megközelítésben: 

Példa, teljesen hétköznapi számokkal. Egy 100 négyzetéteres családi ház napi fűtési energiaigénye december 10-én legyen 100 kWh. Ha egy négyzetméter felületre 0,9 W teljesítmény érkezik a Napból, és december 10-én délelőtt 10-től délután 15 óráig éri a napsugárzás a kollektorokat, akkor hány négyzetmétert kellene felszerelni? nm = 100/(0,9 x 5)= 22 nm felület, ez vákumcsöves heatpipe rendszerű kollektorból 300 cső felszerelését jelenti. És ekkor még hol a melegvíz szükséglet? És mi van azokkal a napokkal, amikor nem süt a Nap, vagy csak délután/ délelőtt süt ki egy időre?És mit csinál ez a 300 cső a nyári időszakban, amikor 11 órát süti a kollektorokat a Nap, és fűtésre egyáltalán nincs is szükség?

Egyszerűsített példámból remélem látszik, hogy a napenergiás fűtésnek nincs sok értelme. Kizárólag az átmeneti időszakban lehet rá számítani, és csak akkor, ha a fűtési rendszerünk megelégszik 35-40C hőmérsékletű vízzel.

És még valami: ha fűtésrásegítésben gondolkozik, csakis vákuumcsöves napkollektor jöhet szóba.

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |