Napkollektor rendszer élettartama

 

Mitől függ, hogy mennyi ideig működik egy napkollektor?

A napelem gyártóknál szokásos, hogy élettartam/ teljesítmény garanciát adnak, azaz vállalják, hogy X év után a termék az első napi teljesítményének X%át leadja. Érdekes, hogy a napkollektoroknál erről nemigen beszélnek a gyártók. Ugyanis hogyan is határozhatom meg a napkollektor élettartamát? Akkor van vége, ha már semmi meleget nem ad? Akkor a napkollektor élettartama 100 év is lehet, hiszen ugyan mi mehetne tönkre benne? Azt hiszem nem így értjük. Akkor hogy is? Erről a gyártók sem beszélnek. Az alábbi a biztos:

Síkkollektorok a mediterrán vidékeken és a Közel-Keleten (pl. Törökországban 8 millió négyzetméter síkkollektor működik) már 25-30 éve használatosak. Gyorsan hozzáteszem, ezeken a vidékeken nem jellemző a fagy, és az igen széles éves hőmérséklet különbség, amely tényezők az élettartam legnagyobb ellenségei.

A vákuumcsöves kollektorok viszonylag új típusok, kb. 20 éve indultak hódító útjukra egy ausztrál kutatóintézetből (a szakirodalom gyakran Sydney típusú vákuumcsöveknek említi), elterjedésüknek a nagy lökést ,a kilencvenes évek végén felpörgő tömeges és olcsó kínai gyártás adta meg. Ezeknek a vákuumcsöveknek zöme ma is Kínában készül, hozzáteszem, igen jó minőségben.

Ennél többet biztosan senki sem állíthat, legfeljebb sejthet. Aranyszabály: valami minél bonyolultabb, annál nagyobb esély van, hogy valamelyik alkatrésze ha felmondja a szolgálatot, az egész berendezés üzemképtelen (a leggyengébb láncszem elve). Ebből a szempontból egy síkkollektortól valóban több évet várhatunk el, mint egy vákuumcsövestől.

Napkollektor élettartama

És hogy mitől függ az élettartam? A felhasznált anyagoktól, és a használt technológiai eljárásoktól. Példa: egy síkkollektor, aminek a szelektív rétege PVD eljárással lett felhordva, biztosan hosszabb ideig nyújt magas hatásfokot, mint bármilyen egyéb eljárással készült versenytársa.

Vákuumcsöves napkollektor élettartama (heatpipe rendszerű)

A vákuumcsöves kollektorok gyenge pontja a rendkívül magas nyári üresjárati hőmérséklet, ami a gumigyűrű és a gyűjtő hőszigetelésének elöregedéséhez vezet, nem beszélve a még fokozottabb hőtágulásokról. A heatpipe rendszerű kollektoroknál a heatpipe anyagminősége és kialakítása a lényeges. A forrasztás mindig kényes kérdés, különösen akkor, ha valami olyat szeretnénk lezárni, amiben illékony anyag van... a heatpipe pont ilyen.A heatpipe csövek hatásfoka 5-6 év után csökkenni kezd. A gyártó legfeljebb annyit ígér, hogy az a csökkenés kisebb mértékű mint 10%. A hosszú távú hatásokról a gyártók sem szólnak, jelen pillanatban nem tudjuk, hogy 15-20 éves időtávlatban mi zajlik le egy heatpipe belsejében, és ez hogy befolyásolja a teljesítményét. A negatív folyamatok biztosan beindulnak 5-6 év után.

U-csöves kialakítású vákuumcsöves napkollektor élettartama

A vákuumcsöves kollektorok másik típusa az U-csöves kialakítású napkollektor. Az európai gyártók kínálatában legtöbbször ezek jelentik a csúcsmodellt. A kétféle vákuumcsöves napkollektorról itt olvashat többet: vákuumcsöves napkollektor összehasonlítás

Az U-csöves napkollektorokban nincs heatpipe, amiben a teljesítményvesztés bekövetkezhetne. 

Az élettartam fő ellensége: a szolár folyadék öregedése

Rögtön szögezzük le, a napkollektor rendszerben nem a hétköznapi fagyálló van. Ha a szerelő ilyen fagyállóval töltené fel a rendszerét, gyorsan mondjon neki búcsút.

A napkollektoros rendszerekben propilén-glikol és víz keveréke van, számos, főleg korrózióvédő adalékanyaggal kiegészítve. Ilyen anyag pl. a Tyfocor LS. Ezek a speciális anyagok is igen magas hőmérsékleten megváltoztatják kémiai tulajdonságaikat, molekulaszerkezetük felbomlik, és egy káros folyamat indul el bennük (a folyadék "öregedni" kezd)A megváltozott anyag savas kémhatású lesz, és ez az igen agresszív anyag megtámadja a napkollektor rendszer csővezetékeit. Ez egy igen káros folyamat, és a napkollektor rendszer gyors korróziójához vezet!

Mikor alakulhat ki ez az állapot? Megnyugtatom,hogy igen ritkán. Ehhez több tényezőnek együtt kell fennálnia, amik az alábbiak:

  • alacsony kihasználtsági fokkal üzemelő rendszer (ilyen a fűtésrásegítő napkollektor rendszer)
  • alulméretezett tágulási tartály és csővezeték
  • rosszul megválasztott, vagy higított folyadék (a gyártók előírják mit kell használni)

 Miről ismerhető fel az öregedési folyamat?

  • a folyadék sötétedni kezd
  • a folyadék pH értéke megváltozik
  • a folyadék sűrűsödik
  • a folyadék büdös lesz
  • a folyadék egy bűzös, kátrányos trutymóvá válik

 

 

 

 

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |