Drain-back és zárt rendszerű napkollektor rendszer

Alapvetően kétféle rendszerkialakítás lehetséges, a nyitott és a zárt napkollektoros rendszer.

Magyar körülmények között a legnagyobb ellenség a fagy, ez ellen négyféleképpen lehet védekezni:

1. Fagyveszélyes időszakban a napkollektort egyáltalán nem kívánom használni. Októberben üzemen kívül helyezem (leengedem), áprilisban feltöltöm. Ez a szokásos módja a tetőre helyezett kompakt (tartállyal egybeépített) változatoknak.

2.  A napkollektort olyan anyaggal töltöm fel, ami nem fagy meg (pl. Tyfocor). Figyelem, az etilén-glikol ("normál" fagyálló) alkalmazása tilos a napkollektoros rendszerekben! Csak a gyártó által előírt anyag kerülhet a rendszerbe!

3. A rendszer vízzel van feltölve, és a fagymentesítést elektronikára bízzuk. Vákuumcsöves napkollektoroknál alkalmazható megoldás, amikor érzékelő figyeli a vízhőmérsékletet, és szükség szerint a vízre ráfűt, fagyhatár felett tartja.

4. Drainback rendszer: ha nem lehet energiát levenni a napkollektorokról, akkor a szivattyú megáll, és a kollektorokban lévő víz visszafolyik a drainback tartályba. Ez a drainback tartály fagymentes helyen van elhelyezve. Ezeknek a rendszereknek a kialakítása nagy odafigyelést igényel, csak kisebb rendszerek esetén alkalmazható megbízhatóan. Lényeges, hogy a rendszerbe ne jusson oxigén, mert korróziót okoz. Ennek elkerülésére építhető zárt drainback rendszer.

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |