Olcsó napkollektor?

 

Mitől lehet olcsó a napkollektor?

A szakmában régóta dolgozók rendszeresen találkoznak egy-egy kirívóan alacsony árajánlattal, amit korábbi érdeklődőik lobogtatnak előtte, hogy "látja, ennyiért is meg lehet ezt venni"...persze a szakember átlát a szitán, de egy laikus érdeklődő nem. Mitől is függ egy napkollektor rendszer ára?

A témával foglalkozik még: kapott árajánlatok összehasonlítása

A napkollektorok árát alapvetően három tényező határozza meg:

  1. felhasznált anyagok minősége
  2. használt technológia
  3. kereskedelmi árrés
  4. a forgalmazó szemtelensége

Sorban:

1. Napkollektor alapanyagok

Napkollektorok főleg rézből, alumíniumból és üvegből készülnek. A réz ma (2009.11) igen drága anyag, hozzá képest az alumínium igen olcsó.  A szakma ugyanakkor a tiszta vörösréz abszorberrel szerelt típusokat tekinti "alap"-nak, amihez képest az alúmínium visszalépés. Ennél a valóság azért árnyaltabb, hiszen az alúmíniumnak is remek tulajdonságai vannak, azon felül, hogy olcsóbb. A jövőben számítani lehet az alúmínium abszerberű napkollektorok térnyerésére.

A szolár üvegezés kulcsfontosságú. Fő feladata, hogy a lehető legtöbb napsugárzást engedje át magán, azaz a lehető legkevesebbet verje vissza és nyelje el. Ez nem is olyan egyszerű, a legjobb üvegek (95% feletti áteresztő képességgel) egyben a legdrágábbak is.

Igen drága az abszorber lemez bevonása ún. szelektív tulajdonságú réteggel (régebben fekete króm, ma inkább Tinox, Eta-Plus vagy más fantázianevű szelektív rétegek elterjedtebbek). A szelektív réteg feladata a sugárzással történő hőveszteség visszaszorítása. Ez a réteg a Nap rövidhullám sugárzását beengedi, de a melegedő abszorber lemez hosszúhullámú sugárzását visszatartja. Azért a neve szelektív, mert a rövid és hosszúhullámok között képes "szelektálni". Figyelem, e réteg megléte és minősége igen komoly ár tényező! Ha Ön gyanúsan olcsó napkollektorral találkozik, ellenőrizze emissziós értékét. Ha ez 5% fölötti, akkor szinte biztos lehet benne, hogy az abszorberen nincs szelektív réteg. Ezeket a kollektorokat mediterrán vidékeken használják, Magyarországon csak a nyári (főleg direkt) napsugárzást hasznosítják! Egy ilyen napkollektortól nem várható el, hogy felhős időben is képes legyen felmelegedni!

2. Napkollektor gyártási technológia

Igen szerteágazó téma, én két lényeges pontot emelek ki. Az egyik az abszorber csövek rögzítésének módja az abszorber lemezhez. Erre a két legmegbízhatóbb technológia az ultrahangos és a lézeres hegesztés. A másik pont a szelektív réteg felvitele az abszorberre. A legmegbízhatóbb (és legdrágább) technológia erre a  PVD eljárás,  (Physical Vapor Deposition), ami egy vákuum alatt történő rágőzölögtetési eljárás, ekkor  igen hosszú élettartamú kémiai kötés jön létre a szelektív réteget alkotó részecskék és az abszorber lemez anyaga között. Az európai piacon ezeket tekintik az elfogadott technológiáknak, ehhez képest a többi technológia visszalépés.

Az olcsó vákuumcsöves napkollektor jellemzője a kis méretű heatpipe kondenzátor, az egyrétegű szelektív réteg a vákuumcsövön, és a fényvisszaveő tükör hiánya. Jellemző ára ezeknek a kollektoroknak kb. 5 ezer Ft / cső, illetve 62.000 Ft/  m2 (hasznos felületre vonatkoztatva). Ezek a napkollektorok nem rosszak, de legyen tisztában a különbségekkel, és hogy mit kap a pénzéért!

3. Marketing, márkanevek, piaci törvények

Ismeri? "A parfüm árának 1%-a az illat, 99%-a reklám és csomagolás". Olyan világban élünk, hogy többé-kevésbé mindennel ez a helyzet, a napkollektor sem kivétel. Ne gondolja, hogy az a kollektor, ami kétszer annyiba kerül, kétszer olyan jobb is mint alig ismert versenytársa. A műszaki világban minden termék a fizikának engedelmeskedik, függetlenül milyen matrica van rajta. a magasabb árért Ön magasabb színvonalú szolgáltatást várhat el, technikai csodákat nem. A honlap egyik célja, hogy Ön képes legyen különbséget tenni napkollektor és napkollektor között, nem a márkanév, hanem műszaki kritériumok alapján. Ne elégedjen meg azzal, hogy a márkanevet ismeri. Igen sokszor előfordul (nem csak napkollektorokkal), hogy egy gyár a termékeit 5-6 márkanév alatt gyártja (műszakilag semmi különbség), és ezek a termékek a legkülönbözőbb áron kerülnek ki a piacra. Ne legyen olyan balek, hogy Ön veszi meg a legdrágábbat, csupán egy matrica kedvéért!

Természetesen a napkollektor gyártók is a piaci alaptörvényeknek engedelmeskednek. Ma Európában hatalmas kereslet mutatkozik a napenergia hasznosítás iránt. Egy osztrák vagy német gyártó természetesen pont annyiért adja termékét, amennyiért a piac hajlandó megvásárolni, legyen szó akár osztrák akár magyar vevőről. Ha Ön "nagynevű" terméket készül vásárolni, ez jusson eszébe.

4. Kommunikáció, azaz a forgalmazó szemtelenségeolcsó-kompakt-napkollektor

Képzelt beszélgetés:

- Mennyibe kerül Önöknél a napkollektor egy 120 m2-es családi házra?

- Mire szeretné használni?

- Melegvíz készítésre négy főre.

- Kb. 6- 700.000 Ft, a felszerelés körülményeitől függően.

- Ne vicceljen, a TV-ben hirdetik 100-ért.

... hát így lehet még olcsó a napkollektor. Az említett cég sajnos csúsztat, illetve egyszerűen nem mond igazat, vagy az információkat nem pontosan párosítja össze. Példa: az autó végsebessége 180 km/h, fogyasztása 5 liter. Mindkettő igaz lehet, de a számok nem tartoznak össze!

"A rendszer négy fő ellátására alkalmas"... ha éppen nyár közepe van, süt a Nap, és a négy főből ketten nincsenek is otthon, az otthonlevők pedig igen takarékos vízfelhasználók.

A kompakt rendszerek téli használatra nem alkalmasak, sőt őszi, tavaszi használatuk is korlátozott. Tárolótartályuk kevés a négy fő számára.. Stb, stb, stb...

A forgalmazó azt mond amit akar. Ön ne legyen hiszékeny! Ha úgy véli, hogy Magyarországon mindenki csaló és szélhámos, és lehetetlen szakmailag elfogulatlan információkat beszerezni, akkor nézzen körül Németországban, Ausztriában, nézze meg, hogy ők milyen napkollektor rendszereket használnak!

Kezelje a forgalmazó által közölt adatokat kellő távolságtartással. A napkollektorok műszaki paramétereit ugyanis nem a forgalmazó cég marketingese állítja össze, hanem azokat (jó esetben) független európai vizsgáló intézetekben igazolják. Az igazolás neve Solar Keymark. Kérje el, nézze meg!

Kérdése van? Tegye fel! Használja a kapcsolat menüpontot!

 

 

 

 

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |