Vákuumcsöves napkollektor összehasonlítás

 

Vákuumcsöves napkollektor: nem csak a heatpipe létezik!

 

A vákuumcsöves napkollektor összefoglaló megnevezés., aminek több altípusa létezik.  Mivel a legtöbb magyar forgalmazó a heatpipe (hőcsöves) típust érti ez alatt, a magyar műszaki gyakorlatban ezek egymás szinonímáivá váltak. Ez helytelen, mert az egyes típusok között lényegi különbségek vannak.

 

A lényeg: a napkollektor minimális hővesztesége

A vákuumcsöves megnevezés csak annyit jelent, hogy a hőgyűjtő lemez (abszorbert) hővesztségét a vákuum hőszigetelő hatását kihasználva, igyekeznek a legkisebbre szorítani. A vákuum-ban ugyanis nincsenek molekulák, amik a hőmozgást képesek lennének átadni egymásnak, ezért a hőgyűjtő lemez hővezetéssel történő hővesztesége lényegében nulla. Az abszorber lemez csak hősugárzással lenne képes hőt veszíteni, de ezt a szelektív réteg akadályozza meg.

 

Négy különböző vákuumcsöves napkollektor létezik:

  1. heatpipe (hőcsöves) napkollektor
  2. U-csöves napkollektor (általában parabola - CPC - tükörrel kiegészítve)
  3. direkt átfolyású vákuumcsöves napkollektor (magyar éghajlat alatt nem javasolt használatuk)
  4. sík abszorber lemezzel szerelt napkollektor

Magyarországon rejtélyes oknál fogva a heatpipe rendszerű napkollektorokat tekintik csúcsmodellnek, ami érthetetlen. Elég végignézni egy szakkiállítást, vagy fellapozni a nemzetközi szakirodalmat, vagy megnézni néhány neves európai gyártót, mit tekintenek ők csúcsmodellnek a német vagy az osztrák piacon. A Buderus, Vaillant, Sonnenkraft, Paradigma kínálatában sehol sincs heatpipe...

A fenti gyártóknál a csúcsmodellek az alábbiak:

Vaillant Aurotherm Exclusive (U-csöves, CPC tükörrel), Buderus Vaciosol (U-csöves, CPC tükörrel), Paradigma Star Azzuro (U csöves, CPC tükörrel), Sonnenkraft VK25 (U csöves, CPC tükörrel)

A Buderus csúcsmodellje, a Vaciosol:

U-csöves, CPC tükrös napkollektor

vákuumcsöves-napkollektor-vaciosol

Springsolar SK12-CPC modell

U-csöves, CPC tükrös napkollektor

vákuumcsöves-napkollektor-springsolar

Fisher heatpipe rendszerű napkollektor

nagyméretű kondenzátorral

vákuumcsöves-napkollektor-heatpipe

 

1. A heatpipe rendszerű vákuumcsöves napkollektor

 

A képeken jól látszik a heatpipe kollektorok felépítése:

napkollektor-heatpipe1

heatpipe_napkollektor_11
   

 

Az abszorber (jellemzően alumínium lemez) felmelegszik, és átadja a hőt a hőcsőnek.  (A  jobb oldali képen a csőbe dugott aluminium lemez). A hőcsőben könnyen párolgó folyadék van. (A hőcső a réz cső amit az alu abszorber körbevesz). A hő hatására a folyadék elpárolog, és gőz halmazállapotban a kondenzátorba száll fel (a hőcső végén a kiszélesedés).. A kondenzátorok a gyűjtőbe vannak illesztve (bal oldali kép). A gyűjtőben áramlik a hőközlő folyadék (pl. Tyfocor LS). A hőközlő folyadék visszahűti a felforrósodott heatpipe kondenzátort, ezért a gőz cseppfolyóssá válik (kondenzálódik), és visszafolyik a heatpipe-ban, ahol újra elpárolog...és ez a folyamat tart amíg a vákuumcső elegendő hőenergiát képes gyűjteni (azaz amíg süt, vagy dereng a Nap).

A heatpipe-ban rendszerint a légköri nyomásnál alacsonyabb nyomás van, hogy a folyadék már alacsony hőmérsékleten elpárologjon, és így a kollektor már egészen alacsony hőmérsékleten működhessen. A szélsőséges hőmérséklet változások sajnos nem tesznek jót a heatpipe-nak, kb. 5-6 év után a heatpipe teljesítménye csökkenni kezd. A jó minőségű gyártóknál ez a csökkenés kevesebb mint 10%. A kevésbé jó minőségű heatpipe gyártók erről még csak nem is szólnak.

A heatpipe másik hátránya, hogy a csövek közöttt elveszik a napsugárzás, hiszen a kollektor csak azokat a fénysugarakat képes begyűjteni, amik elérik az abszorber lemez felszínét.

Másvalami, ami szintén tisztázásra szorul. Heatpipe és heatpipe között is van különbség. Külsőre nem lehet megállapítani, hogy adott típus milyen méretű gyűjtővel van gyártva, és ebbe a gyűjtőbe milyen méretű heatpipe kondenzátorok csatlakoznak. Önnek ki kell húzni a hőcsövet a gyűjtőből!  A nagyobb méretű kondenzátorok teljesítménye magasabb.


vákuumcsöves-napkollektor-heatpipe-kicsi-nagy

 

 

 

 


 

2. Az U-csöves vákuumcsöves napkollektor

Ezek a kollektorok igen egyszerű módon működnek. A hőközlő folyadék megérkezik a gyűjtőbe, és minden egyes vákuumcsőben -egy kisebb átmérőjű csövön keresztül - megfordul. A vákuumcső (az üvegcső) felépítése ugyanaz mint a heatpipe esetében. Első ránézésre nem lehet egy vákuumcsöves kollektorról megmondani, hogy az heatpipe vagy u-csöves!

U csöves napkollektor működési elve:

u-csöves-napkollektor-működési-séma cpc-tükrös-vákuumcsöves-u-napkollektor

 

Az U-csöves rendszerű napkollektort igen gyakran CPC (angol rövidítés, compoud paraboilc concentrator) tükörrel gyártják. A CPC tükör visszatükrözi az abszorberre azokat a fénysugarakat, amik egyébként a csövek között elvesznének. Éppen ezért, az ilyen kollektoroknak a legjobb a teljesítmény/ bruttó felület mutatója, azaz ezek képesek adott tetőfelületről a legtöbb energiát begyűjteni.

A jobb oldali képen látszik a CPC tükör a vákuumcsövek alatt, illetve az U cső elhelyezkedése:

vákuumcsöves-napkollektor-cpc-tükrös

3. Vákuumcsöves kollektor sík abszorber lemezzel

A heatpipe rendszerű kollektorok egyik változata, amikor a hőgyűjtő lemez nem körkörösen fekszik fel a vákuumcső belső falára, hanem egy sík lemez a vákuumcső belsejében.

 

Az üvegcsőről

Az üvegcső lényegében egy "termosz". A heatpipe gyártók rendszerint az 58mm/ 47mm/ 1800mm méretű üvegcsövet használják (külső átmérő, belső átmérő, hossz). Azok a gyártók, akik CPC tükörrel gyártanak, kisebb méretű üvegcsöveket használnak. Igen fontos az üvegcső minősége. Jelenleg Kínában készül az üvegcsövek többsége. Akik esetleg viszolyognak a kínai ipar termékeitől, jobb ha tudják, hogy az európai gyártók is a kínai vákuumcsöveket vásárolják vagy gyártják, nemrég a Viessmann nyitotta meg vákuumcső-gyárát Peking mellett.
vákuumcső-napkollektor

Nem mindegy a vákuumcső minősége sem. A vákuumcső belső felületére ún. szelektív réteget hordanak fel.  Két technológia terjedt el, az egyik az egyrétegű felhordás, a másik a háromrétegű. Az utóbbi magasabb abszorpciós értékkel és kisebb emissziós értékkel bír (abszorpció 91% felett, emisszió 7% alatt. Tehát a háromrétegű réteg magasabb műszaki színvonalat képvisel.

Itt ugyanazt el kell mondani. mint az előző esetekben! A szelektív réteg minősége kívülről egyáltalán nem látszik! Önnek bele kell néznie a vákuumcsőbe! Ha egy aranyszínű réteget lát, akkor a háromrétegű bevonattal találkozik. És egyúttal egy drágáb típussal, hiszen a magasabb műszaki színvonalnak ára van.

vákuumcső-napkollektor vákuumcső-háromrétegű

További kérdése van? Tegye fel!

Zöldparázs Kft

30-847-8870

 

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |